Registreer

De vendelafdeling van de Schutterij "Gijsbrecht van Aemstel" is waarschijnlijk opgericht in 1791. "Vendelafdeling" is de benaming voor alles wat met vendelen/vendelzwaaien te maken heeft. De vendelafdeling is een onderdeel van deze schutterij en heeft 39 leden in verschillende leeftijdscategorieën. Vroeger werd de vendelafdeling in Doornenburg "De Witte Boksenploeg" genoemd. Dit doordat het uniform van de vendelafdeling toen vooral gekenmerkt werd door de opvallende witte broeken.

Rond 1981 kwamen er nieuwe uniformen en de witte broeken werden ingeruild voor zwarte pofbroeken met witte kniekousen. Door deze metamorfose werd de benaming voor de vendelafdeling ook enigszins aangepast. "De Witte Boksenploeg" werd "De Witte Ploeg": een naam die tot op de dag van vandaag nog gehandhaafd wordt binnen en buiten de Doornenburgse Schutterij.

Tot 1981 bestond het vendelkorps van "De Witte Ploeg" alleen uit senioren. Jeugdleden kende men toen niet. Met de komst van de nieuwe uniformen werd "De Witte Ploeg" uitgebreid met een nieuw onderdeel: de jeugdvendeliers. Dit bleek een groot succes. Met de introductie van de nieuwe uniformen waren op dat moment 10 jeugdleden actief bij de Schutterij betrokken. Sinds 1997 kent het vendelkorps ook aspirant vendeliers.

“De Witte Ploeg" is niet meer bij de Schutterij weg te denken. Echter, even leek het erop dat "De Witte Ploeg" ten onder ging. Dit doordat er zich geen nieuwe (jeugd-)leden meer bij het korps aanmeldden. Om te kunnen blijven voortbestaan moeten er zich immers nieuwe mensen aanmelden. Enkele personen hebben jaren lang vele inspanningen geleverd om nieuwe leden te werven. En met resultaat! Op dit moment maakt "De Witte Ploeg" een enorme groei in jeugdleden door en dat is voor zo'n klein dorp als Doornenburg zeer opmerkelijk.

"De Witte Ploeg" heeft een eigen bestuur om intern een aantal zaken te regelen. Deze bestaat uit: Rick Bouwman (voorzitter), Gerwin de Beijer (secretaris), Hans Oostendorp (penningmeester).

“De Witte Ploeg" kent vele hoogtepunten. Zo bezocht "De Witte Ploeg" het Europees Schutterstreffen in Nijmegen, Lippstadt (Duitsland), Valkenburg, Medebach (Duitsland), Haaksbergen, Krakow (Polen), Garrel (Duitsland) en Vöcklabruck (Oostenrijk). Tevens hebben de vendeliers van "De Witte Ploeg" het vendel mogen zwaaien voor koningin Beatrix, wijlen prins Claus en kroonprins Willem-Alexander.