Registreer

Elk jaar op Tweede Pinksterdag organiseert schutterij "Gijsbrecht van Aemstel" in Doornenburg het traditionele Keizerschieten. Oud-koningen van de schutterij strijden om de keizerstitel. Gelijktijdig met het Keizerschieten wordt het Jeugdkoningschieten gehouden. Jeugdleden van de Schutterij, in de leeftijd van 12 - 18 jaar, strijden om het Jeugdkoningschap van de Schutterij. Naast het keizer- & Jeugdkoningschieten vinden op die Tweede Pinksterdag ook nog andere (schiet-) activiteiten plaats op en rond het dorpsplein in Doornenburg. De dag bestaat uit 2 delen: een ochtend- en een middagprogramma.

Ochtendprogramma:

VogelSchietenOm 09.45 uur marcheren de schutterij en de harmonie vanuit het schuttersgebouw naar de R.K. kerk voor het bijwonen van een Eucharistieviering. Tijdens deze viering zijn traditiegetrouw vele oud-koningsparen aanwezig. Na de Heilige Mis volgt er om 11.00 uur in de tuin naast de kerk (aan de Pannerdenseweg) een muzikale vendelhulde voor de pastores, het kerkbestuur, de oud-koningsparen en alle aanwezigen. Na de vendelhulde volgen er enkele toespraken, waaronder die van de president van de schutterij, Geert Claassen. Na het ten gehore brengen van enige muzikale klanken van de harmonie en de tamboers van 'St. Caecilia', marcheren de schutterij en de harmonie vervolgens naar het schuttersgebouw. Hierbij wordt een rondgang gemaakt door Doornenburg. In het schuttersgebouw aangekomen staat er voor de genodigden koffie en diverse broodjes klaar. Na de 'lunch' is er voor de oud-koningsparen even tijd om bij te praten en om "te borrelen"

Middagprogramma:

VogelKnuppelOm 13.00 uur is er op het dorpsplein (voor het schuttersgebouw) een vendelhulde voor de oud-koningsparen. De vendelhulde is tevens de opening voor de diverse schietwedstrijden. De oud-koningen kunnen gaan schieten op de houten vogel. De oud-koninginnen schieten ook op de vogel. De geüniformeerde jeugdschutters strijden om de titel 'Jeugdkoning' van de Schutterij. Al deze activiteiten vinden buiten vóór het schuttersgebouw op het dorpsplein plaats. Het dorpsplein wordt voor die dag speciaal aangekleed met een terras en diverse drank- en eetgelegenheden. De middag wordt tevens muzikaal opgeluisterd. In het schuttersgebouw vinden voor alle schutters van Doornenburg en omstreken het prijsschieten plaats. Er kan geschoten worden met kruisboog, luchtgeweer en luchtpistool onder vakkundige leiding van de kruisboogafdeling van de schutterij. De beste schutters krijgen een mooie prijs. Ook aan de jeugd is gedacht. Naast het luchtkussen zijn er voor hen diverse spellen aanwezig. Nadat het laatste stukje van de houten vogel van de mast is geschoten volgt de huldiging van de nieuwe keizer en de nieuwe jeugdkoning. De keizer krijgt het keizerszilver omgehangen en hij mag zich keizer van "Gijsbrecht van Aemstel" noemen voor het komende jaar. De Jeugdkoning krijgt eveneens een aandenken van de Schutterij en mag het komende jaar tijdens concoursen als Jeugdkoning meedoen met jeugdkoningwedstrijden op schuttersconcoursen van de Gelderse Federatie. Het keizerschieten werd bij "Gijsbrecht van Aemstel" in 1987 geïntroduceerd en het vindt sindsdien traditioneel met Pinksteren plaats. Het keizerschieten is een tegenhanger van het koningschieten dat met de Doornenburgse schutterskermis (in september) wordt gehouden. Het keizerschieten is ingevoerd met als doel om de oud-koningsparen bij de schutterij te blijven betrekken. Het is een eerbetoon aan hen voor wat ze tijdens hun koningsjaar als koningspaar hebben betekend en wat ze nu nog steeds voor de schutterij betekenen.

JMod TweetDisplay

SchutterijDburg Dit is 'm dan! De vogel voor het Keizerschieten op 2e Pinksterdag bij @SchutterijDburg. Kijk voor meer info:… https://t.co/kdfz70qi1A
SchutterijDburg De senior vendeliers pakken alsnog de hoofdprijs tijdens het schuttersconcours in Ooy-Zevenaar. De Gelderse Schutte… https://t.co/hNAWCzRTWl